Düzce'de yaklaşık 65.000 kovan arı bulunuyor. Yaklaşık yılda 500 ton bal üretimi yapılırken, bu üretimin büyük çoğunluğunu kestane balı oluşturturuyor. Düzce'de 2023 yılı bal üretimi, kestane gal arısı, iklim şartları vb. nedenlerle 285 ton civarında oldu. Tarım İl Müdürlüğü tarafından arıcıların bir de Varrao ile mücadele ettiği bildirilirken, bireysel yapılan mücadelelerde bulaşık kovanlardan sağlıklı kovanlara her türlü arı hareketiyle çok hızlı yayılma gösterdiğinden dolayı başarı elde edilemediği, mücadelenin toplu bir şekilde yapılması gerektiği bildirildi.
VARROA NEDİR?
Varroa, ergin arılarda yaşam kısalığına, kanat kaybına, karın kısalmasına, kanat ve ayaklarda bozukluklara, ergin arılarda canlı ağırlık kaybına, arıların uçuş etkinliklerinin azalmasına, yavru yetiştirmede azalmaya, erkek arılarda sperm üretiminin azalmasına, bağışıklık sisteminde hasara ve kış kayıplarının artmasına neden olur. Varroa, arının kanını (hemolenfini) emerken, aynı zamanda da arıların kanını emdiği bölgeden arının derisini delerek birçok virüsün girmesine sebep olarak kovanların sönmelerine neden olduğu için bal ve diğer arı ürünlerinde arıcılarımıza yüksek oranda ekonomik kayıplar verdiren bir hastalıktır.
KİMYASAL MÜCADELE TERCİH EDİLİYOR
Tarım İl Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Bakanlığın ülkemizde de çok büyük ekonomik kayıplara yol açan bu hastalık ile ilgili toplu mücadele çalışmaları yapılması için İl müdürlüklerine 2019 yılında gönderdiği yazılı talimatında; Paraziter hastalıklar arasında yer alan Varroa ile mücadele fiziksel, kimyasal ve biyolojik olarak yapılmakla beraber en çok kimyasal mücadele tercih edildiği kaydedildi.
Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Varroa' ya karşı mücadele de başarılı olmak için Varroa'ya yönelik toplu bir mücadelenin yapılması zaman, emek ve ekonomik tasarruf sağlayacaktır. Bu yüzden Varroa ile mücadelede Bakanlığımız tarafından ruhsatlandırılmış ilaçların aynı etken madde kullanılarak 5 km'lik bir bölgede yer alan tüm arılıklarda eş zamanlı ve aynı etken madde ile münavebeli olarak kullanılması gerekmektedir. Kimyasal mücadeleye ek olarak ana arının kafeslenmesi, ana arının çiftleşmesi sonrasında erkek arı gözlerinin uzaklaştırılması ve kovana erkek arı gözleri verilmesi gibi kolay uygulanabilir, ucuz ve enfestasyon yüzdesinin düşmesini sağlayacak kontrol metotlarının kullanmasının sağlanması ve bu metodların kullanımının daha da yaygınlaştırılması için arı yetiştiricilerine eğitimler verilmesi gerekmektedir. Yukarıda belirtilen hususlar çerçevesinde erken ilkbahar ve geç sonbaharda 20 günde tamamlanacak şekilde Varroa'ya karşı toplu olarak mücadele için Enstitü Müdürlükleri, İl Arı Yetiştiricileri Birlikleri ile koordineli bir şekilde ilde yer alan tüm arı kolonilerinin kapsama alınarak çalışmalar yapılmasını belirtmektedir.
Editör:
N. Cingirt
Yorum Yap