Son aylarda sayıları her geçen gün artan “aç kalan ayı” haberlerine konu olan ayılar Düzce, Bolu, Zonguldak, Karabük, Bartın ve Kastamonu il merkezlerine kadar inerek çöplerden yiyecek aramaya başladı.
KESTANE SEZONU
Mutfaklarımızın vaz geçilmezi olan kestane sezonunun başlamasıyla birlikte Batı Karadeniz ormanlarında kestane toplamaya giden vatandaşlar tedirginlik yaşarken yetkililerin nasıl bir yol izleyeceği merak ediliyor.
YAŞANAN OLAYLARIN BAZILARI
DÜZCE
“ Düzce'nin Yığılca ilçesinde köye inen ayıların saldırdığı 55 arı kovanı hasar gördü.
İlçeye bağlı Hacıyeri ve Geriş köylerinde arıcılıkla uğraşan Salim Ilgın ve Musa Yalçınkaya'nın arazide kurulu arı kovanlarına gece saatlerinde ayılar saldırdı.”
“Düzce’nin Akçakoca ilçesi Şifalı su mevkiinde yola inen ayı vatandaşlar tarafından görüntülendi. Çöpleri karıştıran ayı yiyecek aradı.”
BOLU
“Bolu’da aç kalan ayı köye kadar indi. Arı kovanlarını dağıtan ayı, kovan içindeki peteklerdeki balları yedi. Ayının zarar verdiği arılar ise telef oldu.”
“Bolu’nun Çepni köyünde aç kaldığı düşünülen ayı, köydeki evlerin yakınlarına kadar indi. Ayıyı fark eden köy sakini o anları cep telefonu kamerası ile kaydetti.”
ZONGULDAK
"Zonguldak'tan Karabük'e giden tren ayıya çarptı. Trenin çarptığı ayı telef oldu... Vatandaşlar yetkililere bildirdi."
BARTIN
"Bartın’ın Ulus ilçesinde bir mezarlığa dadanan ayı, 70 gün önce defnedilen şahsın mezarını açtı."
KARABÜK
"Karabük'te indiği şehir merkezinde bir kafeye giren yavru ayı güvenlik kamerasına yansırken, bir şahsın oğlu ile saldırıdan araç üzerine çıkarak kurtulduğu görüldü."
"Karabük’te kent merkezine inen ayı ve 2 yavrusu cep telefonuyla görüntülendi."
"Karabük'te ayılar şehrin sokaklarına inerken, Kastamonu'da ayılar arı kovanlarına saldırdı ve yeni mezara konmuş naaşlara saldırdı. Batı Karadeniz'in kentlerindeki ayı tehdidi vatandaşı korkutuyor. "
KASTAMONU
" Kastamonu’nun Bozkurt ilçesinde tel çekili duvarı toprağa eşerek aşan ayı, üç arı kovanını parçalayarak peteklerdeki balı yedi."
"Kastamonu’da aç kalan ayılar, karınlarını doyurabilmek için yerleşim yerlerine kadar inmeye başladı. Her yerde vatandaşın karşısına çıkan ayılar, arı kovanlarını parçalayarak incir bahçesine zarar verdi, ağaçlardaki incirleri de yedi."
HEM KENDİLERİ HEM ÇEVRE ZARAR GÖRÜYOR
Aç kalan ayılar şehir merkezlerine inerken hem çevrelerine zarar veriyor hem kendileri zarar görüyor. Ana yollara inen ayılar sürücüler tarafından ezilerek öldürülüyor. Ayıların bu kadar vatandaşın yaşadığı bölgelere inmesi Batı Karadeniz bölgesinde yaşayan vatandaşı korkutuyor. Her geçen gün artan ayı vakalarına karşı tedbir alınacak mı merak ediliyor?
Editör:
N. Cingirt
Yorum Yap