BÖLÜM 1-DALGAKIRAN MEVZUSU
Esved Sarıoğlu’nun basın toplantısı düzenlemiş olması elbette ki iyi bir gelişme darısı Okan Yanmaz’ın başına.
Ancak mahalli basınımızın Tuncay Türkgülü dışında içeriği sağlam, zorlayıcı sorular sorduğunu söyleyebilmek zor.
**
DALGAKIRAN MEVZUSU
Akçakoca Sanat Derneği bir Sivil Toplum Kuruluşu. Akçakoca’nın doğasına ve şehrine tutkuyla bağlı kişilerin kurduğu bir dernek.
Esved Sarıoğlu’nun ısrarla bu derneği sivil toplum kuruluşu olarak değerlendirmemesi anlaşılabilir bir şey değil. Israrla bu derneğin dalgakıranlarla ilgili düzenlemiş olduğu toplantıya katılan kişiler hakkında da “alakasız” kişiler demesi de bir öfkenin ifadesi gibi duruyor.
Bu toplantıya katkı vermemiş olmaktan dolayı yapılan eleştirilerden kaynaklı olabilir bu öfke.
DALGAKIRANLARDAN HABERSİZ OLMAK KİMİN SUÇU?
Dalgakıranlara karşı ihaleden 10 gün kadar harekete geçilmesini manidar buluyor Sarıoğlu ve “Daha önce nerelerdeydiniz?” diye soruyor.
Akçakoca’da toplumu bilgilendirmek diye bir alışkanlık yok maalesef. Bilmediğiniz ve ilgilenmediğiniz bir mevzuda harekete geçilemiyor. Karasu’da dalgakıranları inşaatları bittikten görmüştüm çıplak gözle yaptığım gözlem çok olumsuz değildi. Ancak nasıl yapılacağına dair kafa yormamıştım, asıl felaket inşaatındaymış. Meğer birçok yerde çevre felaketine sebep olmuşlar, dünyanın birçok yerinde bu teknoloji terk edilmiş. İşin doğrusu bu çevre felaketine sebep olacak dalgakıranlara karşı harekete geçmekte geç kalmaktan hicap duyuyorum.
ÇED SÜRECİNİN DOĞRU İŞLETİLMEMİŞ OLMASINI NİÇİN DERT ETMİYOR?
Ancak Esved Sarıoğlu’nun üzerinde durmadığı nokta ise bu projenin ÇED sürecinin niçin doğru işletilmediği. Eğer dalgakıranlarla alakalı olarak ÇED Gerekli değildir kararı alınmamış olsaydı, halkın bilgilendirilmesi toplantısı sayesinde bu felaketten çok daha erken kurtulabilirdik.
ÇED gerekli değildir kararı Akçakoca için sürekli alınan bir karar oldu.
İsterdim ki Esved Sarıoğlu şöyle desin:
“Bundan sonra hiçbir projenin ÇED gerekli değildir kararı ile yapılmasını istemiyoruz ve bu süreçlerin takipçisi olacağız.”
Ancak demedi bu kararın alınmasında büyük katkısı olan Çevre ve Şehircilik Müdiresi Nurhan Kartal’ı pas geçerek geç de olsa harekete geçenleri üstü kapalı bir şekilde de olsa geç kaldıkları için suçladı.
DALGAKIRAN İNŞAAT TEKNOLİJİSİ HAKKINDA
Eğer Esved Sarıoğlu dalgakıran mevzusu ile yeteri derece de ilgili olmuş olsaydı proje dosyasını hazırlayanların bile kullanılacak inşaat teknolojisi hakkında çok memnun olmadıklarını fark edebilirdi.
Proje dosyasının 12. Sayfasında çok net ifade edilmiş bu vaziyet.
“Kıyı koruma yapılarının/erozyon önleme mahmuzlarının inşasında; taş dolgu yapımının yanı sıra beton kazıklı inşaat da mümkün olmakla birlikte, Proje Tanıtım Dosyamıza konu kıyı koruma yapıları taş dolgu şeklinde inşa edilecektir. Taş dolgu teknolojisinin tercih edilme sebebi, maliyet açısından ekonomik olması ve mevcutta tespit edilen kıyı oyulmalarını teknik ölçütte giderecek nitelikte bulunmasıdır.”
Ne diyorlar proje dosyasını hazırlayanlar?
Beton kazıklı inşaat olsaydı daha iyi olurdu taş dolguya da razı geliyoruz.
Dalgakıranları inşa etmek için denizin içinden yapılacak 4 adet dökme yol felaketin hemen hissedeceğimiz kısmı.
Bu yollar ile alakalı hiçbir tedbir ve şartname yok.
Ve böyle bir proje için ÇED gerekli kararı verilmiş olmasından rahatsızlık duymaması ve bunu dile getirmemiş olması da rahatsızlık verici.
DALGAKIRAN MEVZUSUNDA İYİ HABER
Dalgakıranlarla alakalı olarak bu sene 21.500 TL ödenek konmuş.
Bu inşaatın bu sene başlayamayacağının habercisi.
Şimdilik yırttık.
Ancak Esved Sarıoğlu’nun bundan haberi yoktu. Tuncay Türkgülü’nün sorusu üzerine haberi oldu.
Demek ki, ödenek konmaması için bir gayreti/gayretleri olmamış.
Belli ki ülke olarak yaşadığımız umumi ekonomik kriz sebebiyle 2022 yılında dalgakıranlarla alakalı ödenek konmamış.
Ergun AŞÇI
Editör:
N. Cingirt