İçişleri Bakanlığının 10 Nisan gecesi açıkladığı ilk sokağa çıkma sınırlaması kararının ardından yaşanan kaos ve hiçe sayılan sosyal mesafenin yansımalarının bu hafta ortaya çıkması bekleniyor.
Resmi rakamlara göre Türkiye genelinde 250 bin kişi aynı anda sokağa çıkmış ve market, fırın gibi yerlerde büyük izdihamlar yaşanmıştı.
SAYI BİR ANDA ARTABİLİR!
10 Nisan akşamı yaşananların COVİD-19 ile mücadeleyi büyük bir sekteye uğratacağı konusu üzerinde fikir birliği yapan uzmanlar virüsün bulaşmasının ardından 14 günlük yumurtlama döneminin bazen 10'ncu günden itibaren belirtilerini gösterdiğine vurgu yapmıştı.
O akşamdan bu yana tam 10 gün geçti. Önümüzdeki Cuma günü ise tahmin edilen 14 günlük süre doluyor.
Hastaneler bu konuda teyakuzda, vaka sayısının bu hafta bir anda artabileceğinden korkuluyor.
BİR KİŞİ EN AZ 3 KİŞİYE!
Yaşanan şok gelişme karşısında özellikle market ve fırınlarda sosyal mesafe kuralına uymayanların 14 gün boyunca evde kalarak kendilerini izole etmeleri gerektiğini savunan uzmanlar enfekte olan bir kişi en az 3 kişiye daha bu hastalığı enfekte ediyor fikrinde birleşiyor.
Peki 250 bin kişinin sokağa çıktığı o akşam kaç kişi enfekte oldu?
İşte o sorunun cevabı bu hafta ortaya çıkacak. Bu hafta hastalığın Türkiye'de yukarı doğur büyük bir tırmanışa geçmesi bekleniyor.
ON BİNLER MARKETLERE AKIN ETMİŞTİ
10 Nisan akşamı yaşanan karmaşadan komşu illerimiz Zonguldak, Sakarya ve Kocaeli de İstanbul, Ankara gibi nasibini almıştı. onbinlerce kişi sokaklara dökülmüş, market ve fırınların önünde uzun kuyruklar oluşurken içlerinde ise sosyal mesafe kuralı tamamen unutulmuştu. Sokağa çıkanların büyük oranında maske olmayışıda gözlerden kaçmamıştı.
UZMANLAR O GECENİN SABAHINDA NE DEMİŞTİ ?
"Önümüzdeki Çarşamba - Cuma'ya dikkat etmek gerekir"
Avrupa Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Derneği (ESCMID) Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Önder Ergönül de, görüntülerin Kovid-19 salgını sürecindefki en olumsuz tablo olduğunu belirterek şunları kaydetti: “Plansız şekilde getirilen yasaklama, birçok emeğin boşa harcanmasına neden oldu. Ortaya çıkan görüntüler hepimizi derinden üzdü. Sosyal mesafe kuralının hiçe sayılması umarım vaka sayılarını arttırmaz. Önümüzdeki Çarşamba ile Cuma arasındaki vaka sayılarına dikkatlice bakmalı. Hasta rakamlarında artış olursa, yaşanan panik ve sosyal mesafenin hiçe sayılması birinci nedendir.”
Şekerleme için yapılır mı?..
Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Doç. Dr. Asuman İnan ise, “Bilim dünyası olarak isteğimiz Kovid-19 eğrisinin yatay seyretmesiydi. Son bir haftadır yatay eğri çizgisinde ilerlediğimizi düşünürken, ortaya çıkan panik ve kargaşa görüntüleri maalesef hiç iyi olmadı. Ülke genelindeki yatak ve sağlık çalışan sayılarımız belli. Cuma günü oluşan tablo virüs yayılımının hızlanacağını düşündürdü. Uyumadan, ailemizi göremeden çalışırken, gazlı içecek veya şekerleme için kuyruğa giren insanlarımızı görmek gerçekten de bizleri yaraladı. Sadece iki günlük bir kısıtlama için böylesi bir panik havası şaşırtıcı. Çok zorlu bir süreçten geçiyoruz. Toplum bilinci ile hareket etmeliyiz. Bundan sonraki süreçte yatay eğri grafiği çok zorlaşacak. Cuma akşamı ortaya çıkan görüntüler hızlı vaka artışına neden olabilir” dedi.