İşyeri sahipleri siyasilere tepkili

Düzce’de 1999 yılında yaşanan 17 Ağustos ve 12 Kasım depremleri sonrası yapılan ve bir türlü amacına uygun olarak kullanılmayan Kalıcı İş Yerleri’nde sorunlar devam ediyor.

İşyeri sahipleri siyasilere tepkili
5.05.2015 - 15:11
2022

 Düzce’de 1999 yılında yaşanan 17 Ağustos ve 12 Kasım depremleri sonrası yapılan ve bir türlü amacına uygun olarak kullanılmayan Kalıcı İş Yerleri’nde sorunlar devam ediyor.

Birçoğunun boş olduğu işyerlerinde birkaç esnaf para kazanmak ve evine ekmek götürebilmek için işyerlerini açık tutmaya çabalıyor.  Kaderine terk edilen işyerlerine sahip çıkmayan siyasiler ile devlet bürokrasisine tepkili olan esnafın 7 Haziran seçimleri öncesi siyasilerden istekleri var, iş yerlerinin amacına uygun kullanılması ve bakım yapılması.

Halk arasından bilinen adıyla “ kalıcı işyerleri”, 1999 yılında yaşanan depremlerin ardından dönemin koalisyon hükümeti tarafından iş yerleri yıkılan esnaflar için yapıldı. Fevzi Çakmak Mahallesi ile Kalıcı Konutlar Bölgesi’ne ağırlıklı olarak yapılan iş yerleri aradan geçen 15 yıla rağmen bir türlü amacına uygun ve sağlıklı kullanılamadı. Seçimler öncesi son istekleri var, iş yerlerinin amacına uygun kullanılması ve bakım yapılması.

Uyuşturucu ve fuhuş yuvası

Özellikle Kalıcı Konutlarda bulunan kalıcı iş yerleri daha çok uyuşturucu bağımlılarının uğrak yerleri haline geldi. Ayrıca bu bölgelerde fuhuş yapıldığı da iddialar arasında yer alıyor. Kalorifer ve elektrik tesisatları kapı-pencere dahil her şeyin hırsızlar tarafından çalındığı;  bakımsızlıktan çöken duvarlar ve içinde oluşan pislikler yüzünden kalıcı iş yerleri bir türlü kendine gelemiyor.

Defalarca gündeme geldi

Düzce’de ki bütün basın ve yayın organları kalıcı iş yerlerinin durumunu defalarca gündeme getirmesine rağmen bir türü istenilen sonuç alınamadı. Bürokratik engeller yüzünden başka kurumlara tahsisi oldukça zor yapılan iş yerlerinin, belli kurumlara devir edilmemesi nedeni ile her geçen gün çürümesi hem milli kaynaklara hem de Düzceli esnaflara zarar veriyor.

Kalıcı iş yeri esnafı dertli

Ne kamu yöneticileri ne de siyasilerden bir beklentileri kalmadığını söyleyen esnaflar,  “ Oy istemeye gelecekler elbet” diyerek siyasilere çağrıda bulundular. Esnaf umudunu kaybetmiş olmasına rağmen, hiçbir beklentileri olmadığını söyleyerek siyasilerin belki bu kez görecekleri umuduyla,  yıkık dökük, pislik içinde, her yeri akan, tinercilerin meskeni haline gelen işyerlerinin halini ekranlara taşımamızı istediler.

“Dükkanlar soyuluyor, hırsızlar giriyor”

 “Dükkanlar soyuluyor, hırsızlar giriyor” diyen bir esnaf, kalorifer ve elektrik tesisatları dahil her şeyin çalındığını belirtirken, artık işyerlerinin utanç verici olduğunu söyledi. Esnaflar,  “Kimse ilgilenmiyor, çalan çaldığı ile kalıyor. Artık umudumuzu yitirdik. Yıkık dökük, utanç verici bir yer oldu. Yıkılması daha mantıklı, bir şey yapmayacaklarsa yıksınlar, bu utançtan da herkes kurtulsun. Vali konağı iki adım ötede Vali de ilgilenmiyor. Siyasilerden hiçbir şey beklemiyoruz. Bu zamana kadar yapmadılar, bundan sonra hiç yapmazlar. Buraya gelip de kimse oy istemesinler” dediler.

İş yerleri çürüyüp gidiyor

Kalıcı Konutlarda bulunan bir market sahibi İsmail Çevik, 2003 yılından beri işyeri çalıştırdığını söylerken, artık dayanacak güçleri kalmadığını, iş merkezlerinin çürüdüğünü, talan edildiğini belirtti. Çevik, “ Ne yapacağımızı şaşırdık, çatı üstümüze yıkılacak diye korkuyoruz. Şakır şakır sular akıyor. Balicisi, tinercisi, çocuklarımızı işyerlerinin içine sokamıyoruz. Emniyet güçlerinin daha fal dolaşmasını talep ediyoruz. Bugüne kadar siyasilerden beklentilerimiz yerine gelmedi, ama bundan sonra, valimiz yeni iş başı yaptı inşallah buralara gelip görürler. Yurt olacak dendi vazgeçildi, üniversite istedi sonra talan olmuş biz altından kalkamayız dendi vazgeçildi. Güzelbahçe’de bir temel atıldığını gördük, Kur’an kursu yapılacağını duyduk. Bu binalar da Kur’an kursu ya da yüksekokul olarak değerlendirilemez mi. Devletimizin buralara ayıracağı para yok mu?” dedi.

Çaresiz kaldık

7 yıldır kalıcı işyerlerinde bulunan esnaf, çekmedikleri çile kalmadığını söylerken, işyerlerinin sahipsiz olduğunu, kendi çabaları ile sahip çıkmaya çalıştıklarını vurguladı. 1 yıldır esnaflık yapan Nazile Aslan ise, sıkıntıların bir türlü aşılamadığını, kendi çabaları ile ayakta kalmaya uğraştıklarını söyledi, devletten destek beklediklerini belirterek“ Çevre düzenimiz hiç yok. Kendimiz düzenlemeye çalışıyoruz. Siyasiler seçim dolayısıyla gelecekler, yapacağız diyecekler ama değişen hiçbir şey olmayacak. Hiç bir beklentim yok açıkçası, verilen sözlerin hiç biri tutulmuyor” ifadelerini kullandı.