Türkiye’nin suç haritasının ortaya çıkardığı veriler ile, Bankacılık düzenleme kurulu tarafından yapılan borçlu iller araştırmasında Düzce’nin her iksinde de ilk beş içinde yer alması siyasetçisinden bürokratına, sivil toplum örgütlerinden Düzce’de yaşan bizlere nekadar nekadar çok görev düştüğünü bir kez daha gösteriyor.
Türkiye'nin suç haritasıyla ilgili olarak yapılan araştırma sonuçlarında , nüfus oranlarına göre olay ve dosya sayısı bakımından çocukların en çok suç işlediği iller arasında Düzce’nin ilk beş içinde olduğu ortaya çıkarken, Bankacılık Düzenleme Kurulu verilerine göre ise, Düzce nakit kredi, kredi kartı ve mevduat hesabı konularında en borçlu iller arasında yer aldı.
Herkes elini taşın altına koymalı
Suç haritası verilerinin Düzce ile ilgili yapılan araştırma sonuçlarının ortay çıkardığı ürkütücü sonuçlar, geleceğimizin teminatı çocuklarımız için tehlike çanlarının çalındığını ve yetkililerin daha radikal önlemler almak zorunda olduğunu gösteriyor.Uzmanlar, Suç olaylarındaki artışın en önemli nedenlerinin başında ise aile yapısındaki değişim, göç, eğitim sistemindeki eksiklikler
Çocuk mağduriyetinde öndeyiz
Türkiye'nin suç haritasıyla ilgili olarak bir basın toplantısı düzenleyen Hayatboyu Eğitim ve Şiddetle Mücadele Merkezi Derneği (HEGEM) Genel Başkanı Adem Solak, 2012 yılı verilerine göre bölge nüfus oranlarına göre olay ve dosya sayısı bakımından çocukların en çok suç olayı yaşayan iller arasında Düzce’ninde olduğunu açıkladı.
Aile yapısındaki değişim ve hızlı göç artışı en önemli etken
Üsküdar Üniversitesi Şiddet Araştırmaları ve Suçla Mücadele Merkezi ve HEGEM Müdürü Adem Solak, 2012 yılında çocuk mağduriyetinin en fazla yaşandığı bölgeler sıralamasında Ege, İç Anadolu, Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi olduğunu belirterek "Bölgeler arasında çocuk mağduriyetinin en fazla yaşandığı illerin başında ise Isparta, Çankırı, Uşak, Bolu ve Düzce illeri geliyor. Suç olaylarındaki artışın en önemli nedenlerinin başında ise aile yapısındaki değişim, göç, eğitim sistemindeki eksiklikler, çevre ve kurumların yapısını da diğer faktörler geliyor. Aile yapısında yaşanan hızlı değişim, göçle gelen ailelerin yeni ortamlarına uyum sağlamada sorun yaşamaları, teknolojik gelişime rağmen gençlerin bazı ihtiyaçlarının karşılanmasından yaşanan eksiklikler, arkadaş mahalle, medya ve internet gibi çevresel faktörler ile ilgili kurumların toplumun bu tür sosyal sorunlarına çözüm üretmede yetersiz kalması suç oranlarındaki artışın ön önemli nedenleri arasında" ifadelerini kullandı.
Nüfusa göre suç oranında da ilk beşteyiz
Hayat Boyu Eğitim ve Şiddetle Mücadele Derneği (HEGEM), Türkiye'nin yeni suç haritasını çıkardı. 2012 yılında Türkiye genelinde yüzde 8.35 artışla 3 milyon 285 bin 925 suç olayı meydana gelirken, bu olaylarda fail olarak 4.5 milyon kişi kayıtlarda yer aldı. Davacı veya davalı olarak yaklaşık 21 milyon kişi de adliye kayıtlarına geçti. Cumhuriyet Başsavcılığı'na intikal eden dosya sayısının yetişkin nüfusa oranına göre en fazla suç olayı yaşanan iller Antalya, Kilis ve Muğla ve Düzce olarak sıralandı.
HEGEM'in araştırmasında Cumhuriyet Başsavcılıklarına intikal eden toplam olayın yetişkin insan nüfusuna oranlanmasında suç oranı en fazla il, yüzde 9.34'le Antalya çıktı. Antalya'yı yüzde 8.97 ile Kilis, 8.52 ile Muğla, 82.22 ile Düzce, 7.95 ile Gaziantep, 7.79 ile Aydın, 7.56 ile Mersin, 7.36 ile Edirne, 7.35 ile Nevşehir ve 7.18 ile Karaman takip etti.
Sebep aile kurumunun işlemeyeşi
HEGEM Genel Başkanı Adem Solak, suçun nedenlerini sıralarken şunları söyledi ; “'Aile kurumunun işlemeyişi ilk sırada yer alıyor. Aile problemliyse, aile yapısı dağınıksa suç daha fazla oluyor. İkinci sırada göç olayını sayabiliriz. Göç alan yerlerde suç oranı artarken almayan yerlerde, mesela Karadeniz ve Doğu Anadolu Bölgesi gibi bölgelerde suç oranı azalıyor. Eğitim sisteminin bitmeyen sorunları da suç oranını artmasında bir etken. Hayata hazırlanan çocuklara toplumsal değerlerin yeterince yerleştirilememesi suçu artırıyor. 2010'da okuldan atılan veya ayrılan çocuk sayısı 404 bindi. 2012'de bu rakam yarım milyonu aştı. Rehber öğretmen sayısı az. Olaylarda çevre faktörü de önemli. Arkadaş, mahalle, medya ve internet etkili. Ayrıca 24 milyon çocuğun bulunduğu ülkemizde çocuk ve aileyle ilgili kurumların kendini reorganize edememesi de bir sorun. Aile Bakanlığı henüz organize olamadı. Ama suç oranının düşürülmesi için Aile, Sağlık, Adalet ve Milli Eğitim bakanlıkları gibi bir çok bakanlığın elini taşın altına koyması gerekiyor.”
Düzce en borçlu iller arasında ilk beşteyiz
BDDK verilerine göre Düzce Türkiye’de ki 81 il arasında en borçlu 5. İl oldu. Teşvikten yararlanan, iş sıkıntısı çekilmiyor denilen Düzce, Adana, Diyarbakır, Batman ve Zonguldak gibi en borçlu iller arasında yer alıyor.
Teşvik işe yaramadı mı?
Bankacılık Düzenleme Kurulu verilerine göre Düzce nakit kredi, kredi kartı ve mevduat hesabı konularında en borçlu iller arasına girdi. 4. Bölge teşvik kapsamında olan, son dönemde fabrikaların akın ettiği Düzce’de vatandalar borçlarını ödeyemiyorlar. Bankaların kara listesine giren Düzce en borçlu iller sırasında Adana, Zonguldak, Diyarbakır ve Batman’dan sonra en borçlu 5. İl oldu.
Yorum Yap