Orta hasarlı camiler ne oldu
Düzce'de 1999 yılında yaşanan Ağustos ve Kasım depremlerinde zarar görmeleri nedeniyle, eski adı Bayındırlık İl Müdürlüğü, yeni adı Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde görevli teknik elemanlarca orta hasarlı olarak rapor tutulan 67 camii depremin üzerinden 14 yıl geçmesine rağmen onarılmayı bekliyor.
Düzce Müftüsü Selami Emen, geçen yıl Düzce'de 67 adet orta hasarlı caminin bulunduğunu açıklayarak, "Bunun 9'u il merkezinde, diğerleri ise köylerde bulunuyor. Bunların dışında orta hasarlı Kuran Kurslarımız da var. Fakat bunlar camilerin yanında çok fazla önem arz etmiyor. Camilerimiz gerçekten orta hasarlı ise yıkılarak yerlerine yenilerinin yapılması gerekiyor " demişti.
Dönemin Valisi Şahin “Gerekirse ibadete kapatılacak”
Aynı konu ile ilgili şimdi Malatya Valisi olan o zamanlar Düzce Valiliği görevi yapan Vasip Şahin ise "Herhangi bir deprem tehlikesinde bu binaların ve camilerin ayakta kalacağını kimse garanti edemez. Dolayısıyla önce yapılması gereken onarımın kendimiz için olduğunu düşünerek yola çıkmalıyız" demişti. Şahin Orta hasarlı camilerin verilen 3 aylık süre içerisinde onarılmaması halinde ibadete kapatılacağını bildirerek, "Bunun mevzuatını bırakın kenara, can güvenliğini tehdit eden bir yerde ibadet edilmesine Allah bile razı olmaz. Gerektiği takdirde camiler de kapatılır" diye konuşmuştu.
Laf çok icraat yok
Konu ile ilgili Düzce Müftülüğünde geçtiğimiz yıllarda Şubat ayında bir toplantı yapılarak, orta hasarlı camiler mercek altına alınmış ve camilerin güçlendirilmesinin ardında ancak ibadet için ruhsatlandırılabileceği konuşulmuştu.
Bu toplantıya Düzce İl Müftüsü Selami Emen, İl Afet ve Acil Durum Müdürü Ali Kartal, İl Özel İdaresi Genel Sekreter Yardımcısı Necmettin Çalışkan ve Dönemin Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Selim Aksoy ile köy ve mahalle muhtarları, cami yaptırma ve yaşatma derneği başkanları katılmış, Düzce’de orta hasarlı olup da ibadete açık olan camilerin onarımı ve güçlendirilmesi ile, ruhsatlandırılması konuşmalar yapılmıştı.
İnceleme yapıldı, sonuç belirsiz
Geçen yıl, Düzce Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Afet ve Acil Durum Müdürlüğü (AFAD), İl Özel İdaresi ve belediye ile ortak bir çalışma başlatan Müftülük, hasarlı camileri yeniden belirleme çalışması başlatmıştı. .
Başlatılan çalışma sonucu orta hasarlı camilere sağlamlık testi yapıldığı , bir firma aracılığı ile camilerden beton numuneleri alındığı kamuoyuna bildirilmişti. O dönemde yapılan çalışmada 67 orta hasarlı camide ekipler tek tek statik incelemeler yapmış ve bu camilerden incelenmek üzere beton numuneleri almıştı.
Bu incelemenin kaç camide yapıldığı ve kaç gün sürdüğü bilinmiyor. Öte yandan camilerden alınan beton numunelerinin sonuçlarıda Düzce kamuoyuna açıklanmadı.
Yasalara aykırı
7269 sayılı Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısiyle Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanunun 13.maddesine göre orta hasarlı camiler usulüne uygun bir şekilde güçlendirilmedikçe ibadete açılması imkanı bulunmuyor. 14yıl boyunca orta hasarlı camilerin onarılması, süre uzatımı ile tüketilen zaman her geçen gün bizleri yeni olası depremlere yaklaştırdı. Orta hasarlı binaların inceleme yâda bürokratik işlemlerin daha çok hızlandırılarak hasarlı binaların yıkılıp ortadan kaldırılması olası yeni depremlere karşı güvenli binalar ile vatandaşların can güvenliği alınmalı.
Kocaeli harekete geçmiş
“Kentsel Dönüşüm Yasası” olarak bilinen “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun”un yürürlüğe girmesiyle Kocaeli’de tüm orta hasarlı binalar tekrar gözden geçirilmiş. Onarılmadıkları için yıkılması gereken binalar tespit edilerek listeler Kocaeli Valiliği ve belediyelerin web sayfalarında yayınlandı. Güçlendirmeleri yapılmayan ya da yapıldığı halde iskanları alınmayan bina sahiplerine önce yıkım tebligatı yapılacağı sonra elektrik, su, doğalgazının kesileceği varsa oturanlardan bu binaları boşaltması isteneceği açıklandı.
Yorum Yap