Ali Uzun: Akçakoca İçin Sanayi’de ‘ORGANİZE’ Olmayalım

Bir çok yerel haber sitesi ve gazetelerde haftalık yazıları yayınlanan, Düzce ve Akçakoca da ziraatin gelişmesi için tez çalışmaları yapan Ziraat Mühendisi Ali Uzun, bir süredir Akçakoca gündeminde olan Organize sanayi bölgesiyle ilgili gönderdiği mektubu siz değerli okurlarımızla paylaşıyoruz...

Ali Uzun: Akçakoca İçin Sanayi’de ‘ORGANİZE’ Olmayalım
27.07.2013 - 16:08
6560

 

İŞTE O MEKTUP

 

 Akçakoca İçin Sanayi’de ‘ORGANİZE’ Olmayalım


Her yanımız ‘Organize’ olan veya ‘Organize’ olamayan ‘Sanayi’ bölgeleri ile dolmuşken,Akçakoca kendiliğinden daha yeşil ve çevresi temiz bir turizm bölgesi olarak anılmaya başlamışken,kendi ellerimizle kendimizi tehlikeye atmaya çalışmak neden?

 

Yeşili ve ovası ile anılan hatta isminin başında ‘YEŞİL’ sıfatı ile bilinen ilimiz artık sayısını bile hatırlamadığım bilmem kaçıncı ‘Organizeli Sanayi’ bölgesi ile anılır oldu.

 

Düzce ,Bursa olmasın dedik,Bursa’nın 80’li yıllarda yaptığı hataları yapmayalım.Deprem bize bir ders olsun,hem kentleşmemizi hem de büyümemizi artık planlı yapalım ,hata yapmayalım dedik.Dedikçe hata üzerine hatalar yapmaya devam ediyoruz.Ne ,kent merkezini yeniden kurabildik ne de, sağlıklı bir sanayi büyümesi yapabildik.

 

Verimli ova topraklarını siyasi kararlar ile ‘tarıma elverişli değildir’ haline bir günde getirip sıra sıra sanayi bölgelerini ihdas ettik.Yetmedi 2.sini yetmedi bu sefer daha verimli ‘Çilimli Ova’sına göz koyduk.

 

‘Kalkınma’  demek, organize sanayiler kurup üzerinde 10 binlerce insanımızı asgari ücretle çalışmaya razı olacak duruma getirmek demek değildir.

 

Hollanda’nın Düzce’den sadece 2 buçuk katı kadar büyüklüğe sahip topraklarını hem tarımda hem de sanayide planlı bir şekilde değerlendirerek lider ülke konumuna nasıl geldiğini hepimiz biliriz.İklim ve toprak yapısı benzerliği ile Düzce ,Hollanda ile ortak özelliklere sahip.Peki,neden proje üretici ve uygulayıcılarımız olan yöneticilerimizin aklına ‘Düzce’nin tarım topraklarını tarım ve tarıma dayalı küçük ve orta ölçekte sanayiler kurmak fikri gelmedi?

 

Bugün Dünya’nın çevreci ve tarıma dayalı sanayi üretimi ile kalkınmış bir çok bölgesi var.Her bölgenin kendine has ,kendi şartları özelinde kalkınma öncelikli planlamaları olmalı.Düzce’yi ‘Kentleşme’ve ‘Kalkınma’da planlarken tarımsal üretim ve ekolojik şartlarını göze almamak büyük bir hatadır.

 

Bu hatadan dönüş yok mu diye soracak olursak?

 

Artık şimdiye kadar yaptığımız ‘organize sanayi bölgelerine’ ,’bu kadarı yeterli’deyip yenilerini eklemeyelim.Hatası ile sevabı ile kabul edelim ama en azında çevreye olan etkilerini en az seviyede tutacak şekilde üretime devam etmelerini sağlayalım.

 

Bir şehrin ‘Kalkınma ve Kentleşme Planları’nı siyasetçiler de planlasa, bürokratlar da planlasa sivil toplum örgütleri olarak daha fazla inisiyatif alıp sesimiz duyurmamız lazım.Yoksa ne bir siyasetçi ne de bir bürokrat bu gidişe bir dur diyecek gibi görünmüyor..

 

Akçakoca 3 bir tarafı ;Alaplı,Karasu ve Düzce yeterince planlaması iyi yapılamış sanayi bölgeleri ile çevrilmiş durumda .Şu an Akçakoca olarak,Doğu Marmara’nın en el değmemiş ,en yeşil kalmış ,havası,toprağı ,suyu en temiz bölgesi konumundayız.

 

Bu özelliklerimizi muhafaza ederek ‘Tarım ve Turizm’ ile kalkınma planlaması yapmamız lazımken neden biz de ‘Organize Sanayi’ akımına kapılmaya çalışıyoruz.Sanayisi olan çevremizdeki ilçelere ve ilimize taşıma yolu ile çok rahat ilçemizden işçi taşıması olabiliyor.Böyle de bir avantajımız varken neden illa da ‘Akçakoca’da da Organize Sanayi Olsun’ diyoruz.

 

Çevreye zararlı atık salmayan sanayi tesislerinin ne zararı var diye düşüne biliriz.Fakat tam bu konuları tartışırken ‘Demir-Çelik sanayi hammadde işleme tesisleri sanayi ihtisas bilgesi’ diye bir tartışmaya takıldık.

 

Hiçbir şey yapmayıp da böylece kalsak bile çevremizdeki ‘Sanayi Bölgelerinde’ çalışan insanların sadece hafta sonları rahat bir nefes alacağı denize açılan penceresi konumunda durmak ‘Organize Sanayi’ ile elde edeceğimiz getiriden fazla olacaktır.

 

Belki ben çok karamsarımdır.Veya ‘organize’ deyince bilinç altıma ‘organize suç örgütü’ diye bilinen kavram çağrışım yapıyordur ve bu yüzden önyargılıyımdır.Yanılıyorsam sizler beni uyarın.

 

Eğer bir şey üzerine ‘organize’ olacaksak,Akçakoca’nın giderek betonlaşmasını önlemek üzere organize olalım.

 

Fındığımızı işleyerek daha fazla nasıl gelir elde ederiz düşüncesi üzerine organize olalım.

 

Fındıktan başka yıl boyu gelir getirecek nasıl bir üretim yaparız düşüncesi üzerine organize olalım.

 

 

Tarım Bakanlığının kanunlaştırdığı ve birçok bölgede uygulaması olan ‘Organize Tarım Bölgeleri(0TB)’ üzerine organize olalım.

 

Akçakoca’nın geleceğini ‘Sanayi ve Betonlaşma’ ile anılmaktan kurtarmak üzere organize olalım.

 

Sağlıklı ,yaşanabilir,su,toprak ve solunabilir havası korunmuş bir çevreyi biz atalarımızdan gelecek nesillerimize aktarmak üzere devraldık.Emaneti layıki ile gelecek nesillerimize ulaştırma konusunda ‘Organize Olalım’.

 

Ali UZUN

Ziraat Mühendisi

.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akçakoca TV (www.akcakocatv.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (10)

  • Ali Uzun
    Ali Uzun
    3.04.2021 18:41

    Akçakoca'nın kalkınması tarım ve turizm iledir.Yapılacak olan 'OSB' yi 'OTB' haline çevirelim fikrini ortaya atmak ANCAK onu anlamayanlarca bu şekilde eleştirilebilir.İstihdam oalrak Akçakoca'ya daha çok katkısı olacak 'OTB' nin.

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    3.04.2021 18:41

    güzel bir yazı

  • şemsi cumhur
    şemsi cumhur
    3.04.2021 18:41

    yapılan yorum güzel,yorum sahibinin geliri nasıl acaba ,fındık para yapmıyor,işsizlik var, düzcenin penceresi olsun diye sanayiden vaz mı geçilsin, verimli toprakları sanayileştirmek tabii ki cinayettir, tuzu kuru olanlar iyi nefes alsın diye yorumlar yapılması uygun olmaz,cesaretiniz var mı tarımı öldürenlere ver yansın edin, fındığı zapsu mafyasından kurtarıp kilosunu en az 15 tl olmalıdır diye eylem çağrısı yapın obür gün kendinizi gazetenizin kapısının önünde görün,zengin çocukların yaptığı gibi dünya yeşiller protostocular gibi sol zihniyetle avunacak günümüz yok,sanayi kurulursa arıtma filtrelerini kurmıyan iş teşebbüslerinin sahiblerinin nefeslerini sıkarız , boğarız gibi görüşleri ortaya atın da destek verelim, gençler işsız ...!

  • Okuduk Sayın Uzun
    Okuduk Sayın Uzun
    3.04.2021 18:41

    Okudukta hayal kurma derdimiz yok. kurulacak osb sanki otb ye engel gibi bir durum var. organize adı üstünde "ORGANİZE" yani çevreye, turizme etkisi duşünülmüş bir sanayi. akçakoca'dan fabrikalar gidiyor sen uyuyosun. ağır haddane gitti, osb kurulmazsa çınar boru da gidecek. şimdi sen akpartili biri olarak istersen birdaha düşün...

  • Ali Uzun
    Ali Uzun
    3.04.2021 18:41

    Yazının içeriğini tam okumadan veya anlamadan yorum yapan arkadaşlar.Akçakoca'ya yapılması planlan 'Organize Sanayi' bölgesinin,'Organize Tarım Bölgesi' olarak düşünülmesinin hem turizmimize hem de tarımsal gelişmemize katkı sağlayacağını savunuyorum.İstihdam olarak 'Organize Sanayi' ile amaçlanan hedef yine sağlanmış olacak.

  • Murat AŞIK
    Murat AŞIK
    3.04.2021 18:41

    Eğer konu Akçakoca ise hodrimeydan diyorum. Yüreği yeten Akçakocayı seven buyrun bu konuları istenilen yerde ve istediğiniz şekilde halkın huzurunda uygarca ve edep dahilinde konuşmaya davet ediyorum. 11 senedir ülkenin ne hale geldiği ortada. saygılar

  • Sayın Uzun
    Sayın Uzun
    3.04.2021 18:41

    Sen bu fikirlerini Düzceye anlat, onların ihtiyacı var. Çünkü 2. osb den sonra 3. sünü kurmak istiyorlar. onun yerine 1. otb yi kursunlar. Akçakoca'da işsizlikten dolayı göç var. Sende bunlara dahilsin. OSB'ye kim karşıysa bu ilçenin geleceğine karşıdır, kalkınmasını istemiyordur...

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    3.04.2021 18:41

    Eğer konu Akçakoca ise hodrimeydan diyorum. Yüreği yeten Akçakocayı seven buyrun bu konuları istenilen yerde ve istediğiniz şekilde halkın huzurunda uygarca ve edep dahilinde konuşmaya davet ediyorum. 11 senedir ülkenin ne hale geldiği ortada. saygılar

  • Ad Soyad Giriniz...
    Ad Soyad Giriniz...
    3.04.2021 18:41

    Akçakoca ülkemizin ilk turizm beldelerinden biridir. Böyle değerleri olan harika bir doğal mirasın sanayileştirilmeye çalışılmasını anlamak mümkün değil. Ne planlayanları anlarım, ne de destekleyenleri. Her yer sanayileştirilmeye çalışılıyor? Neden? Sanayiye açılan bölgeler de yerli halk ne kazanmış? Hangi bölgeler, neden sanayiye açılıyor? Ve hangi bölgelere sanayileşme uygundur, değildir? Nedir bunun kıstası? Anımıza bakarsan rant! Çok yazık.

  • Yasin Xtr
    Yasin Xtr
    3.04.2021 18:41

    Sayın Uzun saçmalamış gene.Akçakoca'da yaşayan herkesin dönümlerce fındık tarlası varmış ve fındıktan çok gelir elde ediyormuş gibi ve hızla göç veren bir şehir değilmiş gibi gençleri çalışmak için başka şehirlere hatta ülkelere gitmiyormuş gibi konuşmuş.Türkiye'nin en çok işsizin olduğu 3 ilden biri olan Düzce'de madem sayın Uzun'un bahsettiği kadar gelişmiş ve fazla olan organize sanayi bölgesi var da bu gençler çalışmak için neden başka şehirlere gidiyorlar:? Azıcık at gözlüklerini çıkarıp ihale takipçiliği yapan bağlı bulunduğu AKP çevresinden uzaklaşıp bakarsa sanırım görüşleri değişecektir.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız