İŞTE O MEKTUP
Akçakoca İçin Sanayi’de ‘ORGANİZE’ Olmayalım
Her yanımız ‘Organize’ olan veya ‘Organize’ olamayan ‘Sanayi’ bölgeleri ile dolmuşken,Akçakoca kendiliğinden daha yeşil ve çevresi temiz bir turizm bölgesi olarak anılmaya başlamışken,kendi ellerimizle kendimizi tehlikeye atmaya çalışmak neden?
Yeşili ve ovası ile anılan hatta isminin başında ‘YEŞİL’ sıfatı ile bilinen ilimiz artık sayısını bile hatırlamadığım bilmem kaçıncı ‘Organizeli Sanayi’ bölgesi ile anılır oldu.
Düzce ,Bursa olmasın dedik,Bursa’nın 80’li yıllarda yaptığı hataları yapmayalım.Deprem bize bir ders olsun,hem kentleşmemizi hem de büyümemizi artık planlı yapalım ,hata yapmayalım dedik.Dedikçe hata üzerine hatalar yapmaya devam ediyoruz.Ne ,kent merkezini yeniden kurabildik ne de, sağlıklı bir sanayi büyümesi yapabildik.
Verimli ova topraklarını siyasi kararlar ile ‘tarıma elverişli değildir’ haline bir günde getirip sıra sıra sanayi bölgelerini ihdas ettik.Yetmedi 2.sini yetmedi bu sefer daha verimli ‘Çilimli Ova’sına göz koyduk.
‘Kalkınma’ demek, organize sanayiler kurup üzerinde 10 binlerce insanımızı asgari ücretle çalışmaya razı olacak duruma getirmek demek değildir.
Hollanda’nın Düzce’den sadece 2 buçuk katı kadar büyüklüğe sahip topraklarını hem tarımda hem de sanayide planlı bir şekilde değerlendirerek lider ülke konumuna nasıl geldiğini hepimiz biliriz.İklim ve toprak yapısı benzerliği ile Düzce ,Hollanda ile ortak özelliklere sahip.Peki,neden proje üretici ve uygulayıcılarımız olan yöneticilerimizin aklına ‘Düzce’nin tarım topraklarını tarım ve tarıma dayalı küçük ve orta ölçekte sanayiler kurmak fikri gelmedi?
Bugün Dünya’nın çevreci ve tarıma dayalı sanayi üretimi ile kalkınmış bir çok bölgesi var.Her bölgenin kendine has ,kendi şartları özelinde kalkınma öncelikli planlamaları olmalı.Düzce’yi ‘Kentleşme’ve ‘Kalkınma’da planlarken tarımsal üretim ve ekolojik şartlarını göze almamak büyük bir hatadır.
Bu hatadan dönüş yok mu diye soracak olursak?
Artık şimdiye kadar yaptığımız ‘organize sanayi bölgelerine’ ,’bu kadarı yeterli’deyip yenilerini eklemeyelim.Hatası ile sevabı ile kabul edelim ama en azında çevreye olan etkilerini en az seviyede tutacak şekilde üretime devam etmelerini sağlayalım.
Bir şehrin ‘Kalkınma ve Kentleşme Planları’nı siyasetçiler de planlasa, bürokratlar da planlasa sivil toplum örgütleri olarak daha fazla inisiyatif alıp sesimiz duyurmamız lazım.Yoksa ne bir siyasetçi ne de bir bürokrat bu gidişe bir dur diyecek gibi görünmüyor..
Akçakoca 3 bir tarafı ;Alaplı,Karasu ve Düzce yeterince planlaması iyi yapılamış sanayi bölgeleri ile çevrilmiş durumda .Şu an Akçakoca olarak,Doğu Marmara’nın en el değmemiş ,en yeşil kalmış ,havası,toprağı ,suyu en temiz bölgesi konumundayız.
Bu özelliklerimizi muhafaza ederek ‘Tarım ve Turizm’ ile kalkınma planlaması yapmamız lazımken neden biz de ‘Organize Sanayi’ akımına kapılmaya çalışıyoruz.Sanayisi olan çevremizdeki ilçelere ve ilimize taşıma yolu ile çok rahat ilçemizden işçi taşıması olabiliyor.Böyle de bir avantajımız varken neden illa da ‘Akçakoca’da da Organize Sanayi Olsun’ diyoruz.
Çevreye zararlı atık salmayan sanayi tesislerinin ne zararı var diye düşüne biliriz.Fakat tam bu konuları tartışırken ‘Demir-Çelik sanayi hammadde işleme tesisleri sanayi ihtisas bilgesi’ diye bir tartışmaya takıldık.
Hiçbir şey yapmayıp da böylece kalsak bile çevremizdeki ‘Sanayi Bölgelerinde’ çalışan insanların sadece hafta sonları rahat bir nefes alacağı denize açılan penceresi konumunda durmak ‘Organize Sanayi’ ile elde edeceğimiz getiriden fazla olacaktır.
Belki ben çok karamsarımdır.Veya ‘organize’ deyince bilinç altıma ‘organize suç örgütü’ diye bilinen kavram çağrışım yapıyordur ve bu yüzden önyargılıyımdır.Yanılıyorsam sizler beni uyarın.
Eğer bir şey üzerine ‘organize’ olacaksak,Akçakoca’nın giderek betonlaşmasını önlemek üzere organize olalım.
Fındığımızı işleyerek daha fazla nasıl gelir elde ederiz düşüncesi üzerine organize olalım.
Fındıktan başka yıl boyu gelir getirecek nasıl bir üretim yaparız düşüncesi üzerine organize olalım.
Tarım Bakanlığının kanunlaştırdığı ve birçok bölgede uygulaması olan ‘Organize Tarım Bölgeleri(0TB)’ üzerine organize olalım.
Akçakoca’nın geleceğini ‘Sanayi ve Betonlaşma’ ile anılmaktan kurtarmak üzere organize olalım.
Sağlıklı ,yaşanabilir,su,toprak ve solunabilir havası korunmuş bir çevreyi biz atalarımızdan gelecek nesillerimize aktarmak üzere devraldık.Emaneti layıki ile gelecek nesillerimize ulaştırma konusunda ‘Organize Olalım’.
Ali UZUN
Ziraat Mühendisi
.
Yorum Yap