Türkiye genelinde sosyal güvenlik kurumu ile vergi daireleri "e-haciz" ya da diğer adıyla "e-kısıt" uygulaması ile vatandaşların banka hesaplarını "bloke" ediyorlar…
Alınan bilgiye göre, son 10 günde Akçakoca başta olmak üzere ülke genelinde on binlerce kişinin banka hesaplarına bloke geldi. Devlete olan borçlarından dolayı e-haciz adı verilen yöntem ile hacize uğrayan kişi sayısının 3.9 milyon olduğu kaydediliyor.
Hazine Maliye Bakanlığından aldığı bilgiyi paylaşırken, vergi yapılandırması yapan 2 milyon 879 bin 562 mükellefin bir yıl içinde iki taksit ödeyemediğini ifade ediyor.
Çalışma Bakanlığından aktardığına göre ise, SGK borcunu yapılandıran ancak iki taksit ödeyemeyen 792 bin 350 mükellef hakkını kaybetmiş...
Milli Eğitim Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı veriyi açıklarken, "Kredi Yurtlar Kurumundan (KYK) kredi alan ancak borç taksitlerini ödeyemeyen yaklaşık 217 bin 216 kişi bulunuyor. Bu durumda toplamda 3 milyon 889 bin 128 kişinin banka hesaplarına Hazine ve Maliye Bakanlığının vergi daireleri ile Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından 'bloke' konulduğunu öğrendim" ifadesini kullanıyor.
Vergi dairelerinin de hesaplarını bloke ettikleri vatandaşlara hiçbir mesaj göndererek bilgi vermediklerinden bahseden vatandaşlar şunları aktarıyor:
"Banka hesapları bloke edilen vatandaşlar, bankamatiklerden ya da şubelerden para çekme işlemleri veya havale, EFT gibi bankacılık işlemlerini cep telefonlarından ya da internet bankacılığından yapmaya çalıştıklarında hesaplarını kullanamıyorlar. Bankaların müşteri hizmetlerini arayan vatandaşlara, “Telefon ile bilgi veremeyiz şubeniz ile temasa geçin neden ‘bloke’ konulduğunu şubenizden bizzat giderek öğrenebilirsiniz” deniyor."
Elektronik “e-kısıt” işlemi ile vatandaşın banka hesaplarına devlete olan şu borçları için “bloke” uygulaması yapıldığı ise gelen bilgiler arasında.
-
Trafik Para Cezaları,
-
· Askerlik, Seçim, Nüfus Para Cezaları,
-
· Karayolu Taşıma Kanununa göre kesilen para cezaları,
-
· Motorlu Taşıtlar Vergisi,
-
· RTÜK idari para cezaları,
-
· Karayollarından usulsüz geçişler nedeniyle kesilen para cezaları,
-
· Öğrencilerin, Kredi ve Yurtlar Kurumu’na (KYK) olan ve vergi dairelerine intikal eden katkı kredisi ve öğrenim kredisi borçları,
-
· Ecrimisil borçları,
-
· Taşınmaz kültür varlıklarının korunmasına katkı payları,
-
· Gümrük vergileri ve idari para cezaları ile gecikme faizi ve gecikme zamları,
-
· Sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi, idari para cezaları ve bu alacaklara ilişkin her türlü gecikme zammı ve gecikme cezaları,
-
· Mahkeme cezaları ve yargı harç borçları,
-
· Tüm vergi borçları…
Yorum Yap