Osmaniye Mahallesi Akçakoca’nın en büyük mahallesi ve bende bölünmesi birkaç mahalleye bölünmesi tartışılan bu mahallede oturuyorum.
Ancak seçim tartışmaları sırasında Osmaniye’de şu aday ve şu parti güçlü gibi tespitler siyasetin mahallinde konuşulması kıstasına göre bana bir şey ifade etmiyor.
Eğer ortada böyle bir güç varsa bu güç Çuhallı Çarşısı merkezli olarak var. Bu gücün dalgalarının Flamingo tabir edilen bölgeye ulaşabildiğini söyleyebilmek bir hayli zor.
Kısacası Osmaniye Mahallesi farklı kesimlerden oluşuyor. Etnik kimliğe vurgu yapamamak için Karslılar diye tanımlanan resmen olmasa da Kürt Mahallesi olarak bilenen kısımda Osmaniye Mahallesine bağlı.
Mahallenin Batısında Doğu Karadeniz’den gelen göçmenlerden oluşan resmiyette olmayan başka bir mahalleden de bahsetmek mümkündür.
Yani benim kıstaslarıma göre Osmaniye Mahallesi 4 mahalleye bölünebilir.
Ya da bir başkası çıkar en fazla 2 mahalleye bölünebileceği ile bir değerlendirme yapar.
Ya da bir başkası bölünmesine gerek yoktur diyebilir.
Bunlar mahalli seçimler öncesinde yapılması gereken tartışmalar ancak sadece kulislerde konuşuluyor siyasi partiler cephesine yansımış bir şey yok.
Siyasi partilerimiz bu mevzuda fikir beyan etmemek dayanışması içerisinde.
Aman fikir beyan edip de başımızı derde sokmayalım partilerimizin ilçe teşkilatlarının ortak temel ilkesi.
Belediye başkan adaylarımız için de vaziyet aynı.
Diyebilirler ki böyle devam etsin Osmaniye Mahallesi bölünmesin ve tabii ki arkasında niçin bölünmemesinin gerektiğinin cevabını verebilmeleri şartıyla.
**
Osmaniye Mahallesinin bölünmesi diğer mahalleler aynı büyüklükte bir mahalle olması hukukun nasıl gerçekleşebilir?
Üç aşamada gerçekleşebiliyor bölünme, aslında mahallelerin birleştirilmesi de aynı aşamalardan geçerek gerçekleşiyor.
Birinci aşama belediye meclisinin kararı.
İki eski belediye başkanı Fikret Albayrak ve Cüneyt Yemenici belediye meclisinde bu kararın alınması için bir kararlılık göstermediler. Bundan sonra göstereceklerini beklemek de ne kadar gerçekçi olur sorusu da havada kalacaktır.
Okan Yanmaz’ın ise ne düşündüğünü bilmiyoruz. Ne düşündüğünü bilmek için Cüneyt Yemenici’nin adaylığını açıklamasını bekliyoruz tüm mevzularda olduğu gibi.
Bu mevzuda görüş bildirmesi için Cüneyt Yemenici’nin başkan adaylığının ilan edilmesi ile ne alakası olduğunu çözebilmek de ayrı bir muamma.
DSP adayı Ersin Gündüz’ün, bağımsız adaylar Cali Hakan Direk ve Ayhan Güleç’in de ne düşündüğü bilmiyoruz Osmaniye Mahallesinin birkaç mahalleye bölünmesi mevzusunda, kamuoyuna yansımış bir açıklamaları yok henüz.
İkinci aşama belediye meclisi kararından sonra Akçakoca Kaymakamının görüşü, görüş olumlu ise üçüncü aşamaya geçiliyor bu da Düzce valisinin onayı.
Aslında siyasetin dışında yeni mahallelerin kurulup kurulmaması noktasında krtik karar kaymakamın görüşü eğer kaymakam olumlu görüş beyan etmezse hayata geçmesi zor.
Kaymakamlar olumlu görüş bildirirse valilik onayı cepte sayılmalıdır.
Belediye meclisine gelmeden bu mevzu kaymakamlarla görüşülmüş ve kaymakamların olumsuz görüş vermesi üzerine belediye meclisine getirilmemiş de olabilir.
Böyle bilgiler umumiyetle kamuoyundan gizlendiği için bilemiyoruz.
Yakın dönemde belediye başkanlığı yapmış Erol Solak, Gürol Sarı, Nazmi Çiloğlu, Fikret Albayrak ve Cüneyt Yemenici bu mevzuda girişimde bulunup bulunmadıklarını açıklasalar ne kadar iyi olur.
Şeffaflık yönünde bir adım atmış oluruz, hiç olmazsa.
Ergun AŞÇI