Sarıyayla, Küpler, Kurukavak yandı…

Akçakoca ilçesinde  geçtiğimiz haftalarda yaşanan zirai don sonrası Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Kadir Mutioğlu fındık bahçelerinde incelemelerde bulundu. Mutioğlu yaptığı kontroller sonucu ‘‘Oluşan zararın rekolteyi düşüreceğini öngörüyoruz’’ dedi.

Sarıyayla, Küpler, Kurukavak yandı…
12.04.2023 - 11:38
Haber Merkezi
2388

Düzce geçtiğimiz haftalarda mevsim normallerinin altında seyreden soğuk hava sonrası sıcaklıklar 0 derecenin altına düşmüştü. Bunun sonucunda özellikle yüksek rakımlı fındık bahçelerinde don etkisi gözlemlendi.

Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Kadir Mutioğlu,  Sarıyayla, Küpler, Kurukavak köylerinde fındık bahçelerinde incelemelerde bulundu. Mutioğlu incelemeler sonucu bir rapor yayınladı.

Yayınlanan raporda;

Özellikle yüksek rakımlı fındık bahçelerinde don etkisini gözlemledik.

Delisava ve Yomra gibi çeşitlerde yükseltinin de etkisiyle gözlerin geç uyandığını ve bu sebeple, Kara fındık ve Sarı fındık gibi tomurcukları daha erken açılan çeşitlere göre daha az etkilendiğini gözlemledik.

Özellikle yüksek kesimlerde Kara fındık ve Sarı fındık vs. çeşitlerde karanfiller(dişi çiçekler)de zirai don etkisinin bariz bir şekilde zarar yaptığını tespit ettik.

Bazı bahçelerde, zarar sadece yapraklarla sınırlı kaldığından verimi etkilemeyecektir. Fakat çotanakları oluşturacak yapılar, karanfiller(dişi çiçekler) olduğundan, bu çiçeklerin zarar görme oranına bağlı olarak bahçelerde Rekolte düşüşleri olacağı öngörülmektedir.

Dondan etkilenme durumu bahçeden bahçeye değişebildiği gibi, aynı bahçenin içindeki yan yana olan ocakların bile etkilenme durumu değişiklik göstermiştir.

En çok zarar gören karanfiller, özellikle dere kenarlarında ve çukur alanlarda kalan bahçelerde gözlemlenmiştir. Dolayısıyla rekolte kayıpları bu alanlarda daha belirgin olacaktır.

Düşük sıcaklığın neden olduğu kurumalar, sadece yapraklar ile sınırlıysa ve dişi çiçekler zarar görmediyse, ihtiyaca yönelik yapılabilecek aminoasit, deniz yosunu vs. takviyeler ocakların toparlanmasına katkıda bulunabilir.’’ İfadeleri kullanıldı.

REKOLTEYİ DÜŞÜRECEĞİNİ ÖNGÖRÜYORUZ

Mutioğlu yapılan incelemeler sonrası yaptığı açıklamada; ‘‘Kontrollerde,sarıyayla,küpler,kurukavak köylerinde,büyük ölçüde dondan etkilenen bahçeler gözlemledik. Bu oluşan zararın Akçakoca Ziraat Odası olarak, bu yılki rekolteyi düşüreceğini öngörüyoruz.’’ dedi.


Editör: N. Cingirt

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Akçakoca TV (www.akcakocatv.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Mobil Uygulamalarımız

IOS UygulamamızAndroid Uygulamamız