Toprak Mahsulleri Ofisi(TMO), fındık alımlarında kota uygulamadığını açıklamasına karşın, kimi depolarda yapılan yanlış randıman tespiti ile üreticinin fındığını geri gönderdiği öğrenildi. Büyük mağduriyet yaşayan üreticiler, var olan uygulamanın kaldırılmasını istedi.
TMO’nun fındık fiyatının düşürülmesini önlemek ve serbest piyasada fiyat dengesinin kurulması için bulunduğuna dikkat çeken uzmanlar, “Yaptığımız çalışma sonucunda TMO’nun piyasada olmasının fındık üreticilerimizde büyük bir umut yarattığını fakat, TMO’nun fındık alımında yaptığı birtakım eksik uygulamalar nedeniyle üreticiyi tüccarın ve piyasanın insafına terk ettiğini” ileri sürüldü.
TMO’nun randıman belirleme uygulamasında büyük bir sıkıntı olduğunu tespit ettiklerini söyleyen uzmanlar, “ TMO küçük boyutlu ama tam dolu fındığı, kabuğu çatlak fındığı ve siyah lekeli fındığı da buruşuk fındık sınıfına kattığı, içinden çıkan birkaç taşı da gerekçe göstererek fındığı almadığını tespit edildiğini” dile getirdiler.
Aynı bahçeden toplanan, aynı harmanda kurutulan, aynı çuvalla satışa götürülen fındık TMO’da 48 randıman olarak belirlenirken, tüccarda 51-52 hatta 53 randıman olarak hesaplanabildiğini söyleyen uzmanlar yetkililerin duruma el atmasını istediler.
“ Fındıkta randıman demek para demektir “ diyen uzmanlar, 1 randıman fındık yaklaşık 33 kuruşa karşılık gelmektedir. TMO, üreticiden aldığı her 1 kg fındığın fiyatını 1-1.5 lira eksik belirlemekte üreticiyi mağdur etmektedir” ifadelerinde bulundular.